Jadwiga

Tätä hurmaavan täyteläistä pionia kutsuin pitkään ”mysteeripioniksi” ja  ”kaikkien kiinanpionien äidiksi.” Se kasvoi tontillamme vuonna 2010 kun muutimme tähän taloon, mutta sen istuttaja oli jo kuollut enkä siis voinut nimeä enää kysellä. Vasta vuoden 2019 keväällä – liityttyäni Suomen Pionistit ry:hyn – sain ystävieni avulla tietää sen olevan todennäköisesti nimeltään Jadwiga!

Sillä on korkeutta 80-90 cm, ja sen varret ovat varsin vankat, mutta kukinnoista tulee niin suuret, että ilman tukea ne ennen pitkää taipuvat sulokkaasti kuiskuttelemaan pienempiensä korvaan viehättäviä rakastettavuuksia… Silloinkin äärimmäisen kauniita!!! Näissä meidän Jadwigoissamme ei mielestäni ole juuri ollenkaan tuoksua, ja olenkin hieman ymmälläni tämän asian suhteen, sillä suurimmassa osassa netistä löytämistäni tietolähteistä väitetään sen tuoksuvan miedosti.

Jadwigan on vuonna 1977 jalostanut puolalainen puutarhuri Mikolaj Karpow-Lipski (1896-1981), joka opiskeli alan parhaissa maanviljelyskouluissa, ja vuodesta 1928 eteenpäin työskenteli kasvinjalostuksen parissa. Jalostustyönsä tunnetuimpia tuloksia hän saavutti raparperien, syreenien ja pionien parissa.

Jadwiga kesällä 2017

Jadwiga kukkii pionien kasvukauden keskivaiheilla (K). Jokaisen yksittäisen terälehden väri on juurestaan tummahko ja aivan reunasta suorastaan hopeaan vivahtava, joten kukinnot ovat katseenvangitsevalla tavalla ”moniulotteisia.” Jadwigasta saa aikaan suorastaan julkean ylenpalttisia kimppuja, jotka ovat rehevyydessä vertaansa vailla. Sekalaisten kukkien kimppuun se tuo mukanaan glamouria jota ei kerta kaikkiaan voi ohittaa!!!

Mutta kenen mukaan tämä upea pioni onkaan nimetty? Lue PuuhaTarhan artikkeli aiheesta täältä. Liity myös blogin seuraajiin klikkaamalla sivun yläosassa olevaa sinivalkoista tekstiä ”Follow PuuhaTarha”, niin saat aina tiedon, kun blogissa julkaistaan jokin uusi artikkeli.

Tiedot Mikolaj Karpow-Lipskistä saatu Wikipediasta.

Seuraa PuuhaTarhan uutisia somessa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *