Tukholman messut 2020, osa 1

Jokavuotinen perinne oli vaarassa kaatua, kun pohjoismaiden suurimmat puutarhamessut, Nordiska Trädgårdar, peruttiin koronaviruksen johdosta.

Mutta ei niin pahaa, ettei jotain hyvääkin. Syntyi uusi käsite puutarha-alalle, joka varmasti tulee poikimaan lisääkin messuja tälle äärimmäisen poikkeukselliselle vuodelle: digimessut!

Järjestelyt

Liven lähetyspaikka, Södra Årstalundin siirtolapuutarha.
Kuvan lähde: Tukholman puistojen nettisivu https://parker.stockholm/

Digimessujen järjestäjinä toimivat Nordiska Trädgårdar, Fritidsodlingens Riksorganisation (FOR), ja OdlingsTV.  Lähetyksen live-osuus filmattiin Tukholman Södermalmilla sijaitsevassa Södra Årstalundin siirtolapuutarhassa. Paikalla oli viruksen leviämisen eston hengessä vain muutama henkilö ohjelmaa tekemässä. Live-osuuksien lomassa lähetettiin myös aiemmin filmattuja äänitteitä eri puolilta pohjoismaita (Noh, enimmäkseen Ruotsia…).

Useissa katsojissa kuitenkin herätti heti alkuunsa huomiota juontajan ja hänen haastattelemiensa henkilöiden seisominen lähes olka olkaa vasten, ja heitä yritettiinkin live-lähetyksen kommenteissa saada ottamaan lisää etäisyyttä toisiinsa. Ennen pitkää katsojat ilmeisesti totesivat, ettei paikalla ole ketään joka voisi/haluaisi heille näitä viestejä välittää, ja varovaisuuteen kehottavat kommentit hiljenivät…

Kuvakaappaus live-lähetyksestä. Vasemmalla puutarhuri Linda Schilén, oikealla lähetyksen juontanut Jessica Lyon.

Käytössä oli vain yksi, kaikesta päätellen ”miehittämätön”, kamera jonka kuvakulma ja kuvaetäisyys pysyi muuttumattomana jokaisen live-osuuden aikana. Tämä oli omasta mielestäni erittäin yllättävää, sillä olisin odottanut Nordiska Trädgårdar -messujen kokoisen ja tasoisen tapahtuman organisaattoreilla olevan niin paljon kontakteja käytettävissään, että lähetykseen olisi saatu ”oikea” kamera, eikä – niinkuin epäilen kyseessä olleen – pelkkä kännykkäkamera.

Joka tapauksessa lähetys toi PALJON iloa kaikille koronakaranteenissa (joko ehkäisevän vapaaehtoisesti tai sairastumisen johdosta) oleville puutarhureille ympäri pohjoismaita, ja oli sellaisenaan ERITTÄIN hieno tempaus, joka varmasti rohkaisee monia messuihin täysillä valmistautuneita näytteilleasettajia synnyttämään omia vastaavia lähetyksiään tänä kesänä!

Vuoden 2020 pelargoni

Kuvakaappaus live-lähetyksestä.

Ensimmäisessä edeltäkäsin äänitetyssä ohjelmaosiossa käytiin Tanskassa. Kasvihuoneviljelijä Håkan Carlson Tågerupissa kertoi mm. kasvattaneensa noin 40 000 kappaletta pelargonilajiketta nimeltä Tango Deep Rose With Eye, jonka ruotsalainen Blomsterfrämjandet on valinnut vuoden 2020 pelargoniksi.

Tämä yksinkertaisin kukin kukkiva pelargoni on yleisväritykseltään häikäisevän intensiivinen, lähes neonsävyinen aniliininpunainen. Mutta todellisuudessa sen kukinnoissa on sisimpänä vaalea ”silmä”, jossa hennot vaaleanpunaiset raidat luovat sädehtivän kuvion. Terälehden keskiosassa väri muuttuu syvän tummanpunaiseksi, ja ulkoreunalla taas vaaleanpunaiseksi.

Kuvan lähde: https://www.mynewsdesk.com/se/blomsterframjandet
(alkuperäistä kuvaa on rajattu pienemmäksi)

Vuoden pelargonin valitsijaraati perusteli valintaansa seuraavin sanoin:

Vuoden pelargoni on todellinen väriräjähdys. Katso sen syvyysvaikutelmaa – yksinkertaiset, kolmiväriset kukinnot muodostavat kolmiulotteisen vaikutelman siirtymällä vaaleimmasta kaikkein syvimpään ja vahvimpaan tummanpunaiseen. Ikkunalaudalle tai parvekelaatikkoon – kaikki käy tälle jokasäänpelargonille.

Blomsterfämjandet:in vuoden pelargonin valitsijaraati 2020

Tämän upean pelargonin todella kerrotaan kestävän erittäin hyvin sekä sadetta, että tuulta. Huonommissakin olosuhteissa se kukkii runsaasti, ja huippukauas säteilevän värityksensä ansiosta mm. Nobel-illallisten kaikki kukka-asetelmat jo 14 vuoden ajan luonut ”kukkataiteilija” Gunnar Kaj suositteleekin sitä käytettäväksi nimenomaan ulkona!

Mistä voin ostaa vuoden pelargonin?

Jos nyt sydämessäsi syttyi suuri palo, ja haluat ehdottomasti saada tällaisen kaunottaren omaan puutarhaasi kukkimaan, niin suosittelen mahdollisimman nopeasti tilaamaan sen netin kautta. Ainakin www.blomsterlandet.se , sekä www.plantagen.se myyvät sitä tällä hetkellä.

(Edit klo 16:26: Blomsterlandet ei näköjään ainakaan toimita lähetyksiä Ruotsin ulkopuolelle… Äsh, miten harmillista! Otan vähän selvää ostopaikoista, pikku hetki vainen: palaan asiaan.)
(Edit 27.3.: Itse en ole onnistunut jäljittämään mitään muuta konstia saada käsiinsä juuri tätä pelargonia, kuin se, että pyytää jotakuta ruotsissa asuvaa tuttavaansa ostamaan ja lähettämään sellaisen postissa… Keksitkö sinä mitään vaihtoehtoa? Eräs tapa peräänkuuluttaa tätä pelargonia, on kysellä apua tästä Facebookissa olevasta Pelargoni-pelakuu-pielikukka -ryhmästä!)

Tässä artikkelissa käsittelimme
Pohjoismaisten Puutarhamessujen
tänään lähetetyn live-ohjelman alkua,
jossa heti ensimmäiseksi paljastettiin
vuoden 2020 pelargoniksi valittu lajike,
Tango Deep Rose With Eye.

Artikkelisarjassa kuulet vielä mm. ruukkuistutuksista, ja siitä miksi myös ruukkupuutarhan kasvis-/yrtti-istutusten joukkoon kannattaa aina laittaa kukkia! Tulossa on myös esimerkiksi nuorten viljelijöiden viljelemistä (kyllä, luit oikein! 😉 ), lintuja hyödyttävä pasta-annosmitta, sekä kaikille meille tuttu Aalto-maljakko!

Seuraathan viikonlopun julkaisuja, vaikkapa Facebook-ryhmämme tai Instagram-tilimme kautta. Myös Pinterestissä julkaisemme ilmoituksia ja kuvia. Kaikista näistä saa jakaa tietoa/postauksia muillekin! Ja olet superihana jos muistat, että kommentit on aina erittäin inspiroivia kenelle tahansa bloggarille!

Seuraa PuuhaTarhan uutisia somessa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *