Raision alppiruusupuisto

Otsikkokuvan lähde: Google/Raision alppiruusupuisto/Topi Rantasalo.

Missä suomalaisessa, yleisölle jatkuvasti avoinna olevassa paikassa voi ihailla upeaa, runsasta rhodojen kukintaa? Yksi paikka on Raisiossa.

Parisenkymmentä vuotta sitten talkoovoimin perustetun Raision alppiruusupuiston kukinta on taas alkanut, ja se on kerrassaan oiva retkikohde jokaiselle puutarhurille, joka nyt haluaa ottaa kaiken irti ”uudesta” liikkumisvapaudestaan koronapandemian suomalaisen ensiaallon jälkeen.

Missä?

Kuva: Google/Raision alppiruusupuisto/Vesa Alahäivälä.

Alppiruusupuiston osoite on Kirkkoväärtinkuja 18. Vieressä olevan Raision lukion sorakenttää voi käyttää parkkipaikkana, ja joukkoliikennettä käyttäville on lähimmältä bussipysäkiltä matkaa puistoon vain n. 600 metriä. Puistossa on nk. vanha puoli, ja uusi puoli. Sen alueella on useita kulkureittejä, joiden varsilta löytyy myös levähdyspaikkoja.

Alppiruusupuisto koostuu mäntymetsikköstä, jossa kasvaa luonnostaa mm. sananjalkoja ja mustikkaa. Alueella on myös kosteikkoja, jotka toimivat oivana kasvualustana paikallisille kurjenmiekoille, rentukoille ja raatteille. Suopursua löytyy luonnollisesti myös, hiirenporrasta, maariankämmekkää, sekä paljon muita kosteikon kasveja.

Kuva: Google/Raision alppiruusupuisto/Jussi Perho.

TIESITKÖ? Suopursu luokitellaan nykyään alppiruusujen sukuun kuuluvaksi. Sen tieteellinen nimi on nyt: Rhododendron tomentosum.

Mitä?

Raision alppiruusupuisto sai alkunsa kaupungin viheryksikön aloitteesta vuonna 1999. Ensimmäiset kasvit istutettiin tuolloin (ja on istutettu useassa eri otteessa vielä myöhemminkin) talkoovoimin. Nyt nuo ensimmäiset alppiruusut ovat siis kasvaneet niille erittäin hyvin soveltuvassa paikassa jo yli kaksikymmentä vuotta – ja sen näkee niiden koosta!

Puistossa on yli 120:een eri lajikkeeseen kuuluvia rhododendroneita jo reippaasti toista tuhatta kappaletta, mutta uusia toivotetaan yhä tervetulleiksi. Koti- ja ulkomaisten alppiruusujen lisäksi alueelle on istutettu mm. kärhöjä, villiviiniä ja köynnöshortensiaa puiden rungoilla kiertelemään, sekä pieniä ja suuria puita kuten tuijia ja monille meille hieman vieraampia hemlokkeja.

Milloin?

Kuva: Google/Raision alppiruusupuisto/Olavi Niemi.

Raision alppiruusupuisto on avoinna jatkuvasti, eikä sinne ole erillistä pääsymaksua. Rhododendronien kukinta kuitenkin kestää useimpina vuosina kolmisen viikkoa, joten jos haluat nauttia niiden – Suomen oloissa poikkeuksellisen upeasta – kukkimisnäytöksestä, kannattaa paikalle etsiytyä seuraavien kahden viikon aikana.

Puiston alueelle on sallittua mennä käsikynkässä piknik-korin kanssa, ja sieltä löytyy jopa muutama pöytä eväiden syöntiä varten. Tämän vuoden uutuus on kesäkahvila, joka on arkisin ja viikonloppuisin auki klo 10-20. Muistathan tietenkin pitää huolta siitä, että roskat päätyvät oikeaan paikkaan!

Valokuvien ottaminen on sallittua, jopa suotavaa, ja niitä onkin mukavaa jakaa myös somessa. Raision kaupungin viheryksikön väki pitää varmasti ihastunutta ja arvostavaa postaustasi tervetulleena ”puskaradiotoimintana.”

Erityistä

Sinä, minä ja kuka tahansa muukin on tervetullut ottamaan osaa tämän alppiruusupuiston huiman runsauden, kauneuden ja monimuotoisuuden lisäämiseen! Yksityishenkilöt, yhdistykset ja yritykset voivat ostaa – vaikkapa lahjaksi ystäville tai tunnustukseksi poikkeuksellisesta saavutuksesta – oman alppiruusun Raision alppiruusupuistoon.

Yhden alppiruusun hinta on 50 €. Tällä summalla tuet samalla puiston toimintaa ja kehittymistä, samalla kun ilahdutat lahjan saajaa – tai itseäsi! Lajikkeen saat valita itse alppiruusupuiston luettelosta (jonka löydät ihan heidän tilauslomakkeensa alalaidasta, täältä).

Kaikki alppiruusun puistoon ostaneet saavat myös osallistua sen istutukseen (seuraava istutusaika syksyllä), mutta pakollista tämä ei ole. Viheryksikön ammattilaiset voivat myös hoitaa asian. Halutessaan alppiruusun ostaja voi myös teettää itse pienen, kaiverretun kyltin oman kasvinsa viereen, nupukiveen kiinnitettäväksi. Tarkemmat ohjeet täältä.

Kiinnostaisiko sinua
alppiruusun hankkiminen Raisioon
YHTEISHANKINTANA?

PuuhaTarha tarjoaa nyt mahdollisuuden liittyä joukkoon, jossa kukin yksilö maksaa vain 5-10 €, ja kootulla summalla hankitaan niin monta alppiruusua Raisioon kuin mihin rahat riittävät. Jos summa ei mene tasan, PuuhaTarha lahjoittaa loppumäärän, jotta saadaan ”kokonaisten” kasvien summa kokoon. Puolikkaita sinne ei varmaan haluta… 😉

Kirjoita sähköpostiosoitteesi ja mahdollinen lajiketoiveesi
alla olevaan kommenttikenttään,
niin lähetän sinulle tilinumeron.
SUMMAA SINUN EI TARVITSE MISSÄÄN VAIHEESSA JULKISESTI KERTOA!

Let’s make Raisio great again!

Seuraa PuuhaTarhan uutisia somessa

2 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *