PuuhaTarhan uutuuksia 2017

Ensiesittelyssä PuuhaTarhan kasviuutuuksia: otsikkokuvassa siniliilat amppelipetuniat, jotka kasvatettiin suuuurella vaivalla ja pelolla pikkuisista taimista itse. Jatkuva taimien kuivumiseen/ylikasteluun menehtymisen pelko oli todellinen, kun unohtelevainen PuutarMari niitä kellarissaan keväällä kasvatti, mutta suurin osa onneksi selvisi ulos asti, ja alkoi siellä menestyä paremmin! Huonommin kävi miljoonakelloille ja verbenoille…

Puutarhaan ostettuja uutuuskasveja:

IMG_5523
Poimulehti; Alchemilla mollis

Nämä pikkuruikkuiset poimulehdenalut kasvavat nopeasti suuriksi maanpeittokasveiksi, mitkä jo alkukesällä kiinnittävät huomiota kellertävän limenvihreillä siroilla terttumaisilla kukinnoillaan. Saavat mielellään vallata alaa niin paljon kuin haluavat, sillä ne ovat tyyliltään ja väreiltään juuri omiaan koristelemaan PuuhaTarhan joka kolkkaa!

WIN_20170629_145939
Tarhalaukkaneilikka; Armeria maritima ’Splendens’

Tarhalaukkaneilikoiden upean väriset, vähän palloesikoiden tyyliset kukinnot toistavat puutarhamme alppiruusujen ja valamonruusun värejä, mutta huomattavasti matalammalla tasolla (20-30 cm). Ne aloittavat kukkimisen jo kesäkuun alussa, ja hyvin viihtyessään saattavat jatkaa peräti elokuuhun asti…

win_20170629_150022-e1512037347302.jpg
Purppuraneilikka; Dianthus pavonius

Tarhalaukkaneilikoiden viereltä löytyy nyt myös purppuraneilikoita. Ne kasvavat vain 10 cm:n korkuisina mättäinä, ja lisäävät PuuhaTarhan viehättävyyttä yhtä aikaa karmiininpunaisten ketoneilikoiden (Dianthus deltoide) kanssa heinäkuun puolella.

Tämän vuoden syötäviä:

IMG_5643
Sipuleita – naapurilta
IMG_5642
Tammenlehtisalaatti ’Red salad bowl’
IMG_5641
Lehtisalaatti ’Amerikanisher Brauner

Nk. yrttilaatikkoon istutettiin mm. naapurilta saatuja pikkusipuleita, kolmea eri salaattilajiketta, ja kahta eri auringonkukkalajiketta.

IMG_5749
Karhunvatukka

Puutarhan puolelle saapui uutuutena kaksi karhunvatukkapensasta – mitkä melkein ehtivät kuolla janoon, ennen kuin unohtavainen PuutarMari muisti istuttaa ne maahan ja kastella säännöllisemmin… Hyvin ne kuitenkin selvisivät paastostaan, ja piristyivät huomattavasti syksyn lähestyessä, joten reipasta kasvua odotettavissa ensi kesänä.

Pensaita, puita ja köynnöksiä:

WIN_20170607_162254 (2)
Alppiruusu; ’Cunninghams White’
WIN_20170613_131925
Edessä oikealla ’Nova Zembla’:n oksia.

Alppiruusut (Rhododendron) ovat suurehkon kokonsa johdosta meillä aina tervetulleita puutarhaan ja pihaan. Lääniä on sen verran paljon, että sen rehevöittämiseen tarvitaan pensas jos toinenkin. Tämän vuoden uutuus ’Cunninghams White’ on lajikkeena tiiviskasvuisempi kuin aiemmin hankitut ’Nova Zembla’:t, ja toivottavasti ajan mittaan myös kasvaa hieman niitä korkeammaksi (1,5 – 2 m?).

IMG_6350
Ruotsinköynnöskuusama (Lonicera periclymenum ’Serotina’)

Lahjoituksena ruotsinvierailta saatiin täysin uusi köynnöstäjä, mistä toivotaan suurta ja komeaa kukkijaa. Kuusaman tuoksu on kuuleman mukaan erittäin miellyttävä, joten se istutettiin rinteeseen keittiön ikkunan lähelle, missä on ihanaa kesäiltaisin viipyillä puutarhatöiden jälkeen istuskelemassa.

IMG_6625 (2)
Picea pungens ’Glauca Globosa’

Kesän viimeisimpiä hankintoja olivat kaksi Atsaleaa (Rhododendron ’Geisha Orange’), sekä kolme minipikkuista pallohopeakuusen (Picea pungens ’Glauca Globosa’) alkua. Ne otettiin ensi alkuun vierihoitoon ”yrttilaatikkoon”, ja siirretään ensi keväänä lopullisille (?) paikoilleen.

Seuraa PuuhaTarhan uutisia somessa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *