Pionit – yleistä

Artikkelin otsikkokuvassa mahtipontisuutta uhkuva puolalainen pioni ’Jadwiga.’

Uhkeat ja upeat kiinanpionit ovat jo noin sadan vuoden ajan kukkineet suomalaisissa puutarhoissa. Monien mielestä ne kuuluvat olennaisena osana unelmien puutarhaan.

Ovatko pionit siis kotoisin Kiinasta? Osa niistä on. Kiinassa niitä on jo vuosisatojen ajan arvostettu, mutta vasta 1800-luvun vaihteessa nuo kiinalaisten jalostamat lajikkeet alkoivat levitä Eurooppaan. Mutta on myös pioneita, kuten esimerkiksi kuolanpioni, jotka ovat kotoisin muualta pohjoisella pallonpuoliskolla. Jo vuosisatoja ennen kiinalaisten jalosteiden saapumista Eurooppaan, täällä tunnettiin pionin nk. luonnonlajien parantavia ominaisuuksia; esim. pionin juurta käytettiin Suomessakin ”kaatuvaisen taudin” eli epilepsian hoitamiseen.

Helppohoitoinen pioni

’Duchesse de Nemours’

Pohjoisen pallonpuoliskon kasveina suurin osa pioneista kestää erittäin hyvin talvipakkasia. Itse asiassa nk. kylmäkäsittely on aivan välttämätöntä pionin siemenille, muuten ne eivät tee ensimmäistä sirkkalehteään. Myös ”aikuiset” kasvit hyötyvät talven pakkasesta: se edistää niiden kaunista kukintaa seuraavana kesänä.

Tuhohyönteiset tai muut -eläimet eivät vaivaa pioneita. Muurahaiset mielellään kiipeilevät pionien nupuilla maistelemassa niistä tihkuvaa makeaa nestettä, mutta muurahaiset eivät ole mitenkään pioneille vaaraksi, elleivät rakenna pesäänsä juuri pionin juurakon kohdalle.

Märkyys on yksi pionien pahimmista vihollisista. Nämä suurikukkaiset kasvit eivät kestä sadettimella kastelua, eivätkä siedä vartensa juurella lilluvaa vettä. Mutta jos vain istutat pionin oikein, saat siitä todennäköisesti näyttävän kumppanin loppuelämäksesi. Pioni voi nimittäin elää puutarhassasi vaikka satavuotiaaksi!

Pionin istutus

’Sarah Bernhardt’

Tärkeintä on ymmärtää, että pionien kanssa hääräillään vasta syksyllä! Jos ostat pionin ruukussa keväällä, siirrä se kotona isompaan ruukkuun, ja laita puolivarjoisaan paikkaan kasvamaan ja kukkimaan rauhassa. Sille ei keväällä kannata aiheuttaa uuteen paikkaan totuttautumisen ylimääräistä stressiä, sillä se vähentäisi sen voimia ja vaikuttaisi epäedullisesti myös lähivuosien kukintaan.

Vasta syksyllä kun lehdet ovat selvästi alkaneet lakastua, ja suurin osa pionin elinvoimasta on varastoitu juurakkoon seuraavan kevään kasvua varten, saat istuttaa sen maahan. Silloin se on kanttu vei, eikä pane ollenkaan pahakseen, vaikka siirrät sen paikasta toiseen…

Kuvan tekijä: H.Linnainsaari, 12 v.

Pioni kannattaa aina istuttaa aurinkoiseen paikkaan, ja ns. kohopenkkiin. Silloin sen kruunuosa (kohta, josta uudet silmut puhkeavat) ei koskaan ole vaarassa ”hukkua”, vaikka talvi sattuisi olemaan kovin lämmin ja vesisateinen. Oikea istutussyvyys on sellainen, että pionin kruunusta kasvavat uudet silmut jäävät vain 3-5 cm mullan pinnan alle.

Istutuksesta kuulet tarkemmat ohjeet Ruotsin Pioniseuran perustajan ja puheenjohtajan, Leena Liljestrandin, haastattelussa PuuhaTarhan seuraavassa ”TiistaiTallenne” -puutarhaohjelmassa, joka julkaistaan 4.2.2020. Helmikuun ajan voit täysin ILMAISEKSI tilata itsellesi sekä tuon, että kaikki muutkin vuoden 2020 tulevat ”TiistaiTallenteet” tältä sivulta.!

Pionilajeja

Pensaspioni ’Kao’

Pioneita on olemassa useita eri lajeja, jotka poikkeavat toisistaan mm. geneettisen perimänsä, keskimääräisen kukkimisajankohtansa ja osittain myös suosimansa kasvupaikan perusteella. Erillinen artikkeli eri pionilajeista julkaistaan lähiaikoina täällä PuuhaTarha-blogissa. Parhaiten saat julkaisusta tiedon tiedon liittymällä joko PuuhaTarhan Facebook-ryhmään täällä, tai seuramaalla blogin Instagram-tiliä täällä. Käy klikkaamassa itsesi seuraajaksi!

Tulossa useita artikkeleita

’Petite Porcelain’:n pikkuruisia siementaimia ensimmäisenä keväänään ulkona.

Tulossa on muitakin artikkeleita pioneista, myös sellaisia, jotka kiinnostanevat hieman edistyneempiä pioniharrastajia. Aiheina tulee olemaan ainakin pionin siirtäminen, siemenkasvatus, jalostaminen, sekä pioneita uhkaavat kasvisairaudet. Pysytään siis linjoilla!

Seuraa PuuhaTarhan uutisia somessa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *