Pikkuvarpunen

Passer montanus (lat.)
Pilfink (ruots.)
Tree sparrow (engl.)

Vuosia sitten sijoitimme yhden linnunpöntön noin käsivarrenmitan päähän keittiömme ikkunasta. Vaikka se nimettiinkin Tintin Pöntöksi, on siinä joka kesä pesinyt pikkuvarpuspariskunt(i)a. Useimpina kesinä poikueita on kuoriutunut kaksi. Ensimmäinen poikue touko-kesäkuun vaihteessa, ja toinen kesäkuun lopussa. Eräänä vuonna saimme jopa videoitua ensimmäisen poikueen pesästä lähdön hetken! Käy katsomassa se ja kuuntelemassa minun ja pienen tyttäremme ihmettelyjä PuuhaTarhan YouTube -kanavalla tämän linkin kautta.

Tämän vuoden ensimmäiset poikaset pitävät nyt niin kovaa ääntä, että varmasti nekin kohta lähtevät omille teilleen. Pikkuvarpusvanhemmat ovat myös taas alkaneet paritella (sekin tallennettu videolle… en taida laittaa YouTubeen… 😉 ), joten saatamme ehkä ehtiä tänä kesänä nähdä jopa kolme poikuetta, jos sääolosuhteet pysyvät suotuisina.

Pikkuvarpunen eroaa ”tavallisesta” varpusesta hieman pienemmällä koollaan, mutta erityisen hyviä tunnusmerkkejä ovat kokonaan pähkinänruskea päälaki, sekä posken musta laikku. Vielä kolmisenkymmentä vuotta sitten se oli erittäin harvinainen näky Suomessa, mutta 1990-luvun puolivälin tienoilla alkoi räjähdysmäinen kasvu niiden lukumäärässä. Muusta lintulajistostamme ei taida löytyä toista esimerkkiä yhtä nopeasta runsastumisesta. Nykyään pikkuvarpuset ovatkin levittäytyneet maan kaakkoisosista kattamaan lähes koko Suomen.

Kaikkia syitä runsastumiseen ei tunneta, mutta tiedetään, että pikkuvarpusen poikastuotto on menestyksekästä (se pesii tyypillisesti kaksi kertaa vuodessa ja poikuekoot ovat suuria). Pikkuvarpunen on selvästi sopeutuva menestyjä, jolle riittää runsaasti pesäpaikkoja. Lisäksi se liikkuvana lajina löytää hyvin ravintoa.

Lähteet:
http://www.luontoportti.com/suomi/fi/linnut/pikkuvarpunen
http://atlas3.lintuatlas.fi/tulokset/laji/Pikkuvarpunen

Kuvan lähde: BirdLife Suomi, kuvaajana Ari Ahlfors

EDIT: Vuonna 2019 BirdLife Suomi järjesti ”Pönttöbongaus”-tapahtuman. Viimeisimpien tietojen mukaan pikkuvarpusten pesiä bongattiin jopa 70 % enemmän kuin vuonna 2018, joten selvästi niiden Suomenvalloitus on edelleen jatkunut… Lisää tapahtumasta voit lukea BirdLife Suomen sivustolta (klikkaa linkkiä): Pikkuvarpunen valloitti linnunpöntöt.

Seuraa PuuhaTarhan uutisia somessa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *