Komposti

PuuhaTarhassa ollaan siitä onnellisessa asemassa, että suurehkolla tontilla on tilaa käyttää hyväkseen kaikki sen suomat kompostoimiseen liittyvät edut: 1) Tontin kaikki kasvillisuus ja ihmisasukkaat tuottavat runsaasti kompostointitarviketta, 2) Tontilla hääräilee Kuoppien Kaivamiseen Erikoistunut PuuhaTar, joka milloin mitäkin kukkapenkkiä perustaessaan heittelee lapiolla ympäriinsä runsaasti maa-ainesta kompostointiin, ja 3) Tontilla on tilaa koota kompostiaineksia laajoihin ”kasoihin”, puutarhajyrsimellä möyhennettäväksi.

Biojätteet mullaksi

Käytännössä prosessi etenee meillä näin: Kaikki taloutemme biojätteet kerätään emalikattilaan, josta ne säännöllisesti viedään ulkona sijaitsevaan lämpökompostoriin. Lämpökompostori toimii leudompina vuosina läpi koko talven. Sen toiminnan varmistamiseksi on tärkeää pitää kosteustasapaino kunnossa, ja silloin tällöin sinne lisätäänkin kuiviketta.

Vaikuttaako logiikka mielestäsi oudolta? Kuiviketta siis lisätään, jotta kompostin sisältö ei pääsisi liian märäksi. Vain tarpeeksi kuiva, lämmin komposti ylläpitää pieneliöiden toimintaa, samoin kuin lapsena kätesi viihtyivät kuivassa, lämpimässä lapasessa. Litimärkä ja kylmä elinympäristö ei ole yhtään sen kivampi pieneliöille, kuin ihmissormillekaan!

Jäätynyt lämpökomposti

Tuoli muuten on hirveän kätevä olla käsillä (tai siis jaloilla), kun tulee se hetki, että pitää sekoittaa kompostin sisältöä, joka siis – ollakseni selvä – on edelleen aika… hmm… sottaavaa tavaraa!

Erityisen pitkien pakkaskausien aikana voi lämpökompostorin sisälämpötila muuttua liian kylmäksi, ja silloin kompostoitumisprosessi pysähtyy. Sinne voi kyllä silloinkin viedä lisää ruokajätettä, mutta se mahtuu paremmin, jos et tuolloin lisää kuiviketta ollenkaan.

Jätteen varsinainen kompostoituminen käynnistyy uudelleen sitten, kun lämpötila jälleen nousee plussan puolelle ja talven aikana kertyneet ruokajätteet sulavat. Silloin on tärkeää lisätä sekaan reilusti kuiviketta ja sekoittaa se hyvin jätteiden sekaan. Meillä laitetaan kuivikkeen mukana myös ns. kompostiherätettä, joka yksinkertaisesti ilmaistuna on pieneliöiden ravintoa. Houkutellaan niitä siis liikkeelle ja ruokapöydän ääreen ”ruuan tuoksulla…” Muutamassa päivässä kompostin lämpö nousee jo reippaasti, kun kompostoitumisprosessi jälleen starttaa.

Kumpaakin ainetta, kuiviketta ja herätettä, myydään mm. rautakaupoissa, mutta esim. kuivikkeena voi käyttää myös omasta pihasta saatua oksahaketta tms. Toistaiseksi meillä PuuhaTarhassa nuo molemmat on ostettu kaupasta – varmuuden vuoksi…

Jos lämpökompostori jäätyy ja pääsee täyttymään liikaa, pitää biojätteet heittää sekajätteisiin. Mutta täällä lounaisrannikolla talvet ovat olleet niin lämpimiä, että viimeisten kymmenen vuoden aikana meillä on jouduttu hetkellisesti viemään biojätteitä sekajätteisiin ehkä kahtena eri vuonna. Ja silloinkin syy taisi olla lähinnä se, ettei kompostia tyhjennetty syksyllä – ainakaan tarpeeksi?

Tee omaa puutarhamultaa

Ainakin kaksi kertaa vuodessa, keväällä ja syksyllä, mieheni siirtää lämpökompostorin alaosan luukusta alimpia, vanhimpia kompostiaineksia tontin perällä oleviin kahteen avokompostiin. Tässä vaiheessa hän sekoittaa niihin myös puutarhasta kerääntynyttä ”ruskeaa ainesta”, esimekiksi oksasilppurille liian pieniä pikkurisuja, talventörröttäjien varsia, jne. Tuon avokompostin alaosasta puolestaan otetaan samalla erittäin hyvää, ravitsevaa kompostimultaa vaikkapa perennoille levitettäväksi keväällä, tai perustettavan kukkapenkin yhdeksi ainesosaksi mihin aikaan kevättä/kesää tahansa.

Ylläolevasta kuvasta näkee miten mainiota multaa olen kädelleni nostanut ihan vain tuosta avokompostin päältä. Ei ole vähään aikaan käyty laatikkoa tyhjentämässä, ja tuo päällimmäinenkin aines lienee tuossa muhinut puolisentoista vuotta; tuotu siihen syksyllä 2017, minkä jälkeen se on ollut ihmisen koskematta, luonnon hoidettavana viime vuoden syksyyn ja vielä talven yli. Nyt kesän 2019 alkaessa koko laatikon voikin jo tyhjentää, ja syksyllä ympyrä alkaa taas uudestaan alusta, kun lämpökompostorin seuraavaa satsia tuodaan tähän laatikkoon.

Mitä eri komposteja teidän puutarhastanne löytyy? Oletteko löytäneet jonkin erityisen hyvän kompostorin ja kompostoimistavan? Kerrothan ajatuksiasi kommenteissa!

Lisää maatumisaikaa

Suuren tontin (kaikki on suhteellista; mainittakoon että koko PuuhaTarhan tontti on alle 2000 m2) laajuuden hyväksikäyttäminen kompostoinnissa liittyy meillä ruohikon ylläpitämiseen ja vuosikymmenten käytön siihen jättämien jälkien tasoittamiseen. Maanpinnassa on esim. marjapensaiden poiston ja suurten raparperien siirron jälkeen painaumia, jotka kaipaavat täyttömultaa.

Siihen tarkoitukseen käytämme kaikkea sitä nurmikkoa ja multaa, mitä kaivetaan uusien kukkapenkkien kohdilta pois, risuja, talventörröttäjiä, syyslehtiä (olemme saaneet naapurilta luvan haravoida rajalla kasvavien heidän kolmen tammensa lehdet PuuhaTarhan puolelle kompostoitavaksi; fantastisen paljon parempaa tavaraa kuin muiden puiden lehdet, sillä ne eivät liimaannu toisiinsa kiinni, vaan pysyvät irrallisempina, ilmavampina!), ruukuista ja amppeleista syksyisin poistettavia kesäkukkia, jne.

PuuhaTarhassa on jatkuvasti yksi tai kaksi tällaista laajaa TosiAvoKompostia, joita mieheni sitten myllää Myyrällään – eli puutarhajyrsimellä – muutamaan kertaan ennen kuin sitä ruohonleikkaajan iloksi jonakin vuonna levitetään ruohikon tasoittajaksi jonnekin päin puutarhaa. Viimeisessä mylläyksessä siihen saatetaan lisätä myös avokompostista vielä uudempaa kompostimultaa.

Puutarhan lannoitus

Lopuksi mainittakoon vielä, että kun perheeseemme vuonna 2018 saapui koiranpentu, aitasimme PuuhaTarhaan ”OssiLandian”, eli alueen missä koiramme ja sen vierailijakaverit voivat liikkua ja leikkiä vapaina. Sen yhteyteen valmistettiin ”OssiVessa”, minne on talletettu kaikki alueen käytöstä perityt KakkaPoletit.

Tonttimme takaosassa taas on nyt ”Lanta Park”, kevään 2019 uutuus, joka syntyi kun eräs paikallisen hevostallin omistaja tarjosi Facebookissa kaikille halukkaille hyvää, palanutta hevosenlantaa ihan ilmaiseksi. Näiden kahden lannoitetehtaan – erityisesti jälkimmäisen – turvin saadaan ehkä PuuhaTarhan kehitystä vietyä eteenpäin kunnon harppauksin? Tulevaisuudessa siintää jo visio PuuhaViidakosta, vai mitä ajattelette???

Seuraa PuuhaTarhan uutisia somessa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *