Kasvikortit

Tule mukaan PuuhaTarhan talkoisiin, ja lähetä meille julkaistavaksi nk. ”kasvikortteja”! Alla on yksi malli siitä, millaisia tietoja kunkin kasvin kortissa tulisi olla. Luettelon tällä hetkellä tarvittavista korttiteksteistä löydät tästä linkistä.

Eri kasvien yhteydessä ehkä halutaan huomioida eri tyyppisiä tietoja, joten voit oman arviosi mukaan joko lisätä tai jättää pois otsikoita, jos se sinusta tuntuu hyvältä. PuuhaTarhan toimitus voi lisätä esim. kasvin erikieliset nimet yms. yksityiskohdat sinun kirjoittamasi kasvikortin yhteyteen.

Jos sinulla on tarkkalaatuisia kuvia tai piirroksia kasveista, tai vaikkapa niiden leikkauksesta/istutuksesta, otamme mielellämme niitä julkaistavaksi. Muussa tapauksessa PuuhaTarha järjestää tarvittavat kuvat kasvikorttisi yhteyteen.

Kaikki kasvikortin tiedot ja kuvat voi lähettää otsikolla ”KASVIKORTTI” sähköpostiosoitteeseen: blogi@puuhatarha.fi
Tervetuloa reportteriksemme!

PIONI
(Mallikortti kortistoa varten)

Latinankielinen nimi
Ruotsinkielinen nimi
Englanninkielinen nimi

HELPPO/VAIKEA:

Helppo kasvi. Ei vaadi leikkaamista, kuihtuneiden kukintojen postamista, ei ole altis tuhoeläimille, ei vaadi erityishuomiota.

KORKEUS/KUKINNOT:

Pionien koot vaihtelevat lajien mukaan. Tavallisimmat puutarhoissa näkyvät lactiflora-, hybridi- ja Itoh-pionit ovat korkeudeltaan 60-80 cm, ja niiden kukintojen värit vaihtelevat valkoisesta keltaisen ja korallin sävyjen kautta useisiin punaisen väriskaalan sävyihin ja tummuusasteisiin. Sinistä tai edes violettia ei niistä löydy. (Pensaspioneissa kylläkin on hennon liilan värisiä kukintoja)

Niin kutsutut luonnonlajit ovat vaatimattomampia ja herkempiä ulkonäöltään, ja niiden korkeudetkin jäävät yleensä 40-60 cm:iin. Värivaihtoehdot ovat yleisimmin valkoinen, vaaleanpunainen ja tumma vaaleanpunainen.

AURINKO/VARJO:

Aurinko. (Jos on kyse pensaspionista kts. kasvikortti ”pensaspioni”)

KASVUALUSTA:

Multava, jopa hieman savinenkin maa sopii pioneille. Jos ostat säkkimultaa, ruusumulta on parasta. Tärkeintä on, ettei vesi koskaan jää lillumaan pionin kruunun (juurakon korkein kohta, josta uudet varret lähtevät kasvuun) kohdalle. Tämän voi estää istuttamalla pionin kohopenkkiin, tai tekemällä sen alle salaojituksen esim. kivillä.

TALVENKESTÄVYYS:

Pionit kestävät pakkasta erittäin hyvin. Itse asiassa ne suorastaan tarvitsevat sitä, kukkiakseen kauniisti. Pionin siementenkin täytyy saada 1-2 kylmäkäsittelyä, ennen kuin ne lähtevät itämään. Keväthalla ei ole myöskään vaarallista pionille, vaikka sen piipat olisivatkin jo nousseet maasta. Vasta lehtien puhkeamisen/nuppujen ilmestymisen vaiheessa hallasta on pionille haittaa.

ISTUTUSVÄLIT:

Pionit kasvavat varsin suuriksi, ja kasvitautien estämiseksi on hyvä jättää niiden sekaan vähän ”ilmatilaa”. Istuta siksi pionit noin 1 metrin välein.

ISTUTUS:

Pionit kannattaa ehdottomasti istuttaa syksyllä! Kaiva reilun kokoinen kuoppa: halkaisija 50cm, syvyys 50cm. Levitä pohjalle pari kourallista esim. hevosenlantaa, ja peitä se hyvin mullalla. Sekoita kourallinen luujauhoa loppumultaan ja laita sitä kuoppa lähes täyteen. Kastele kunnolla ja anna painua.

Istuta pioni siten, että sen juurakon kruunu (juurakon yläosa, näkyvän kasvin tyven alkupiste) jää noin 3 cm ympäröivää maata matalammalle. Tiivistä multaa kasteluveden avulla niin, ettei juurten ympärille jää ilmataskuja. Levitä lopuksi istutuskuoppaan, juurakon kruunun päälle soraa, sepeliä tms. kiviainesta, joka estää sade- ja kasteluvesien kerääntymisen tuohon herkimpään kohtaan. Sepelikatteen halkaisija saa olla 20-30 cm.

KASTELUTARVE:

Pioni tarvitsee tietenkin kastelua istutuksen yhteydessä, ja jos istutat syksyllä, sade todennäköisesti hoitaa loput. Normaalioloissa pioni ei tarvitse erityisesti kastelua, mutta jos kesä on pitkään ollut kuuma, niin on hyvä kastella kaikkia puutarhan kukkia iltaisin.

KASVITAUDIT/TUHOELÄIMET:

Pioniharmaahome, laikku- ja ruostesienet, sekä mosaiikkivirus ovat mahdollisia pionin kiusoja. parhaiten torjut niitä jättämällä pioninvarsille kunnolla tilaa tuulettua sateiden välillä: istuta ne kohopenkkiin, jättäen noin metrin verran välimatkaa naapurikasveihin. (Mitattuna pionin keskipisteestä naapurikasvin keskipisteeseen.) Kata Juurakon kruunun ympärys soralla tai muulla kiviaineksella, joka päästää veden helposti läpi.

Tuhoeläimiä pionit eivät kiinnosta. Muurahaiset kyllä käyvät imemässä erityisesti nupuissa olevaa makeaa nestettä, mutta mitään vahinkoa niistä ei kukille ole.

OMIA KOKEMUKSIA:

(Kerro tässä kohtaa ensimmäiseksi millä kasvuvyöhykkeellä asut, tai mikä on sinua lähin kaupunki Suomessa.)

(Sen jälkeen voit kertoa erityishuomioitasi, esim. siitä miten kasvi pärjäsi sinun pihallasi erityisen kuivana/sateisena kesänä, miten helppo sitä on vaikka kasvattaa itse siemenestä, leviääkö itsekseen puutarhassa rönsyillä/juurivesoilla/siementämällä, onko kallis hankinta puutarhaliikkeestä ostettuna, jne…)

MUUTA:

Pioneita saattaa löytyä jopa autiotalojen ryteiköksi muuttuneilta pihamailta kymmeniä vuosia asukkaiden lähdön jälkeen. Ne ovat siis erittäin pitkäikäisiä, ja uskollisia ystäviäsi koko elinikäsi ajan.

Pioneita on useita lajeja, ja tuhansia lajikkeita. Jotkin ovat näyttäviä, suurikukkaisia ilmestyksiä, toiset taas sievän hentoja luonnonlajeja. Aivan oma lukunsa ovat Suomen oloissa hieman pioni-perennoja enemmän huomiota tarvitsevat pensaspionit, joiden kukat voivat olla suurempia kuin ruokalautasesi!

Löydät lisää pionitietoutta ja valokuvia Suomen Pionistien nettisivuilta: www.suomenpionistit.fi.

Autathan meitä suuren kortistomme perustamisessa!
Pääasia on, että saadaan ”pää auki”, ja jotain aineistoa jokaisen kasvin kohdalle – siitä voi sitten joku muu PuuhaReportteri taas jatkaa, lähettämällä lisätietoja mihin tahansa kasvikorttiin!

Lähetä kaikki aineistosi otsikolla ”KASVIKORTTI” sähköpostiosoitteeseen: blogi@puuhatarha

Tässä vielä linkki kasvikortistoon tarvittavien tekstien listaan.

Seuraa PuuhaTarhan uutisia somessa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *