Kalkkimaalaus

Frenchic:in kalkkimaalit ja muut tuotteet ovat ekologisesti tiedostavan tuunaajan, sisustajan ja artesaanin unelmatuotteita!

Ne ovat hajuttomia, edullisia ja riittoisia, ja sopivat mainiosti niin allergikon, kuin lapsiperheenkin projekteihin. Kaikki Frenchic-tuotteet ovatkin saaneet eurooppalaisen leluturvallisuusstandardin mukaisen EN71:3-sertifikaatin, joka kertoo niiden olevan turvallisia käyttää vaikka pikkulasten leluissa.

Ensikosketukseni Frenchic:in maaleihin sain, kun helmikuussa 2020 olin TiistaiTallenteen äänitysreissulla Puutarhurin Majan Puodissa, Tampereella. Vaikka kalkkimaalit olivat minulle täysin vieras ”työkalu”, kiinnitin huomiota siihen outoon seikkaan, että Frenchic:in maaleista löytyi oma sarjansa ulkona käytettäväksi. Miten kummassa kalkkimaali ja Suomen sääolosuhteet saattoivat mahtua samaan ajatukseen?

Päätin etsiä lisätietoa näistä tuotteista. Ja se mitä löysin hämmästyttää minua yhä; maalit koostuvat mm. liidusta ja mineraaleista, sisältävät nk. ”itselevittyviä” ominaisuuksia, ja äärimmäisen vähän haitallisia VOC-yhdisteitä, jotka ovat muille maaleille monesti tyypillisiä kaasuja, jotka hengitysilmaamme haihtuessaan aiheuttavat mm. päänsärkyä, hengenahdistusta ja väsymystä – tai pitkäaikaisen altistumisen kautta (esim. ammatti-ihmisillä) jopa keskushermoston vaurioita. Frenchic:in tuotteiden kanssa vastaavia ongelmia ei tarvitse pelätä!

Oma maalausprojekti alkaa

Tässä lähtötilanne:
väriltään suunnilleen pyökkiä muistuttava viilupinnoitettu pöytä, jossa metalliset, mattahopean väriset jalat.
(Kuvakaappaus ”TiistaiTallenteesta”)

Itsekin allergiaan ja astmaan taipuvaisena henkilönä halusin ehdottomasti päästä kokeilemaan Frenchic:in tuotteita! Ostin (huom: kyseessä ei siis ole nk. blogiyhteistyö/affiliate-kumppanuus tms.) – siis ostin itselleni liudan 150 ml:n näytepurkkeja, pari pensseliä, sekä puhdistusainetta, viimeistelyainetta ja hiomasienen. Ensimmäiseksi projektikseni valitsin yksinkertaisen, 120 cm x 60 cm -kokoisen, viilupintaisen sivu-/työpöydän.

Jos haluat nähdä tämän koko muutosprojektin videona,
löydät sen ensi viikosta (vko 20) lähtien
PuuhaTarhan YouTube-kanavan
julkisten (poikkeuksellisesti) TiistaiTallenteiden joukosta.

Näytepurkki 150 ml.
Al Fresco-sarjan sävy ’Wise Old Sage’ on kyseessä, mutta huomauttaisin, että kuvaushetken puutteellinen valaistus vääristää ruudulla näkemääsi sävyä! (Kuvakaappaus ”TiistaiTallenteesta”)

Tuo 150 ml:n purkki ei totisesti ole koolla pilattu. Entisenä näyttelijänä minulla on ollut suurempia irtopuuterirasioitakin kuin nämä pikku purkit. Olin vähän skeptinen yhdessä purkissa olevan maalin määrän riittämisestä pöytääni, mutta toivoin parasta: kyseessähän oli pelkkä pöytälevy – metallisia jalkoja en halunnut muuttaa.

Valitsin väriksi Al Fresco -sarjan (eli sen ulkokäyttöön suunnitellun) sävyn ’Wise Old Sage’, eli Viisas Vanha Salvia. ”Miten niin puutarhaihminen…?” 😉 Rehellisesti sanottuna syy oli se, että halusin intoa piukassa tietää, miltä tuo sävy näyttäisi luonnossa, kuivuttuaan. Ja sitten ei muuta kuin hommiin: pesu rätillä ja sokerisaippualiuoksella (ei tuoksu juuri ollenkaan), pinnan kevyt hionta sienellä, ja pölyt pois veteen kostutetulla rätillä. Check! Kymmenen minuuttia!

Frenchic:in kalkkimaalien ominaisuudet

Oven sävy on Al Fresco-sarjan ’Dusky Blush’.
Tämän projektin toteutti @hearts_at_claremont

Mitkään Frenchic:in noin sadasta eri tuotteesta eivät sisällä myrkkyjä tai liuotinaineita. Maailmanlaajuisen ekologisen tietoisuuden heräämisen aikoina tätä ei voi korostaa liikaa. Ne ovat kaikki ympäristöystävällisiä ja vesiohenteisia.

Al Fresco-sarjan kalkkimaalit soveltuvat puun, laminaatin ja metallin maalaamiseen sekä sisällä, että ulkona. Jos maalaat metallia, niin ota huomioon, ettei näissä ympäristöystävällisissä tuotteissa ole myöskään ruosteenestoainetta. Pohjamaalia et kuitenkaan tarvitse alle, etkä viimeistelyaineita päälle. Ulkokalusteisiin kun maalaat kaksi kalkkimaalikerrosta (erityisen vaativissa tapauksissa kolme) puhdistetun pinnan päälle, niin homma on klaari, ja eikun kahvi tulelle.

Älä kuitenkaan istahda saman tien uudistetulle ulkotuolillesi, kahvikuppi kädessäsi, vaikka kalkkimaali olisikin jo ehtinyt kuivua. Anna sille pari vuorokautta aikaa ”nakuilla” yksinään kuivassa paikassa, +10-30 asteen lämpötilassa. Edes istuinpäälliset älkööt koskettako hänen hipiäänsä tuona aikana. Näin upean työsi tulos säilyy parhaiten, kauimmin. Ihailevien katseiden luomista hänen suuntaansa ei silti kukaan kiellä!

Kuten kaikkien maalien ollessa kyseessä, pinnan kovettuminen jatkuu vielä jonkin aikaa. Vaikka se on parin päivän jälkeen valmis hellään jälleennäkemiseenne, niin lopullisen kovuutensa se saavuttaa vasta kolmisen viikkoa myöhemmin. Joten HELLÄ on kuukauden sana: kerro se myös kaverille!

Maalaamisen vuoro

Koko pöydänkantta varten ”dippasin” pensseliä näin vähän tuonne maalipurkkiin neljään eri otteeseen.
Se riitti yhden kerroksen levittämiseen tuolle alueelle.
(Kuvakaappaus ”TiistaiTallenteesta”)

Omassa maalausprojektissani oli nyt tullut jännittävin hetki: maalaamisen aloittaminen. Se oli värisyttävä kokemus pienelle puutarmarille, joka ei koskaan aikaisemmin ollut maalaamalla tuunannut yhtäkään huonekalua!

Työtä varten minulla oli kokoa M oleva ovaali pensseli. Tuon mallisia suteja ne kuulemma ammattilaiset tykkäävät käyttää, sillä se ”imaisee” kertalaakista harjaksiinsa enemmän maalia kuin tavallinen ”littana” pensseli. Päätin näytellä ammattilaista, kastoin pensselin maaliin ja ryhdyin hommiin… Check! Siinä meni toiset kymmenen minuuttia!

Ensimmäinen kalkkimaalikerros on valmis.
Nyt pitää odotella parisen tuntia…
(Kuvakaappaus ”TiistaiTallenteesta”)

Ensimmäisen maalikerroksen kuivumisen odottelu olikin sitten se ainoa vaihe, joka minusta kesti kauan aikaa. Al Fresco -sarjan maalin pitää antaa kuivua pari tuntia ennen seuraavan kerroksen maalaamista, mikä tuntuu ihan hoopolta siinä vaiheessa, kun tajuaa että ensimmäinen maalipinta on kosketuskuiva jo 15 minuutin jälkeen! Mutta koska ohjeistus oli 2 h, niin oli minun maltettava mieleni ja kuunneltava viisaampiani, sillä filmasin maalausprojektini TiistaiTallennetta varten: nyt ei ollut hyvä hetki mokata!

Jos sinäkin haluat saada
kerran viikossa julkaistavan
puutarhaohjelma TiistaiTallenteen
sähköpostiisi, klikkaa tästä:

Niinpä siis odotin. Ja odotin. Näin jälkikäteen ajatellen aika olisi ehkä kulunut paremmin, jos olisin lähtenyt koiran kanssa lenkille. Tai syönyt päivällistä. Tai repinyt sanomalehdestä kaitaleita peruukiksi itselleni. Tai virkannut pieniä sorminukke-elefantteja, ja esittänyt nukketeatteria olohuoneen viidakkoverhojen edessä satunnaisille ohikulkijoille hintaan 20 senttiä/minuutti. Se on kuulkaa rankka kokemus, kun yrittää tuijottaa maalin kuivaksi – kahden tunnin ajan…

Puolentoistatunnin jälkeen väsyin pidättelemään itseäni, ja hyökkäsin uudestaan pöydän kimppuun kalkkimaalin ja pensselin kanssa. Toinen kerros vaati yhtä vähän maalia kuin ensimmäinenkin, ja nyt kannatti pitää itsensä aisoissa: muistuttelin itseäni muutamaan otteeseen siitä, etten menisi sutini kanssa ”parantelemaan” jälkeä kohtaan, jonka olin jo toista kertaa maalannut. Pitää luottaa tämän maalin itselevittyvään ominaisuuteen! Check! Kolmas kymmenminuuttinen!

Pöytälevyn pintaa kahden ohuen kalkkimaalikerroksen jälkeen. Viilukuviot eivät tietenkään poistuneet, sitä en odottanutkaan, mutta alkuperäinen väri ei enää kuulla läpi. Jos mielestäsi vielä kuultaa, niin se selittyy liian keltaisella valaistuksella. Luonnossa tuo peittävyys on täydellinen. (Kuvakaappaus ”TiistaiTallenteesta”)

Niin siinä vain kuulkaa kävi, että kun tuo toinenkin kerros sitten kuivui, niin lopputulos oli leuatloksauttavan häikäisevän tasainen! Pensselinjälkiä ei näkynyt missään, ja vain yksi valumajälkikin löytyi päätyreunasta. Eli maalin paksuus oli ollut justiinsa passeli. Valmis pöytäpinta oli ainakin omasta mielestäni kuin ruiskumaalilla maalattu – mikä sekin olisi täysin mahdollinen työskentelytapa Frenchic:in kalkkimaalien kanssa.

Jos nämä Frenchic:in tuotteet käyttäytyvät näin säyseästi alottelevan maallikon käsissä, niin millaista jälkeä saakaan aikaan ihminen joka tietää mitä tekee? Tai peräti ammattilainen; artesaani, joka oikein työkseen kunnostaa ja entisöi huonekaluja! Ja miten onnellinen tuo ammattilainen onkaan tietäessään, että näistä tuotteista ei myrkkyjä haihdu työtilan hengitysilmaan…

Kalkkimaalin riittoisuus

Tämä vitriini uusittiin Al Fresco-sarjan sävyllä nimeltä ’Black Jack.’
Vitriinin maalasi @kat_at_croft_corner
Jopa ulkokäyttöön sopivia Al Fresco -maaleja voit hyvin käyttää myös keittiökaappien maalaamiseen!

Frenchic:in kalkkimaalit ovat siis paitsi hyvin peittäviä ja riittoisia, myös edullisia; yksi tuollainen minun käyttämäni 150 ml:n näytepurkki maksaa 12 €, ja laitettuani pöydän kanteen ja neljälle sivulle kaksi kerrosta maalia, väri peittää nyt vanhan viilupinnan erittäin kauniisti, mutta purkissa on maalia vielä yli puolet jäljellä! Käsittämätöntä!

Menekki vaikuttaisi siis olevan kahteen kertaan maalattuna, tasaisella ja itseensä imemättömällä pinnalla suunnilleen sitä luokkaa, että 150 ml riittää nelinkertaiseen määrään tuon kokoisia pöytätasoja, eli n. 2,5 – 3 neliömetrin alalle. Näin ollen yleisimmin tarjolla oleva kalkkimaalipurkki (750 ml) riittäisi viisinkertaiseen alaan: 12,5 – 15 neliömetrille.

Maalin hyvän peittävyyden ansiosta muuten kannattaa aloittelijan pitää visusti yksi asia mielessä: MALTA JÄTTÄÄ ENSIMMÄINEN MAALIKERROS OHUEKSI! On suuri houkutus lätkiä maalia sen verran, että vanha väri peittyisi heti täydellisesti, mutta muista, että kaksi ohuempaa kerrosta todella on parempi, kuin yksi paksumpi kerros. Näin toimien lopputulos on fantastisen tasainen, peittävä – ja kovaa kulutusta kestävä pinta – joka Al Fresco-sarjan tapauksessa ei edes vaadi vahaa tms. viimeistelyainetta pintaansa. Eikä kukaan enää hymyile säälivän hämmentyneesti työsi tuloksen nähdessään… 🙂

Jos haluat nähdä lisää valokuvia muiden toteuttamista upeista maalaus-/ decoupage-/ sapluunaprojekteista, löydät niitä Instagramista ja Facebookista esim. hashtageilla: #frenchicpaint #hastobefrenchic

Suomenkielinen ryhmä kuvineen löytyy Facebookista: Frenchic Paint Finland, ja Instagram-tili: @frenchicpaintfinland

Muut Frenchic-tuotteet

Ovaalista pensselistä löytyy kokoja XS:stä XL:ään.

Tässä artikkelissa on puhuttu erityisen paljon Frenchic:in Al Fresco -tuotesarjaan kuuluvista kalkkimaaleista, joita voidaan käyttää sekä sisällä, että ulkona. Samalla valmistajalla on myös neljä muuta, ainoastaan sisäkäyttöön kehitettyä kalkkimaalisarjaa:

 • Original Artisan (joka tarvitsee erillisen viimeistelyaineen tai -vahan)
 • Lazy Range (kalustemaali, jossa on valmiina viimeistelyvaha)
 • Chalk Wall Paint (sisäseinämaali)
 • Trim Paint (listamaali)

  Sekä
 • Krakelointiaine
 • Huonekaluvahoja
 • Metallivärijauheita
 • Sapluunoita
 • Pensseleitä jne.

Kalkkimaalauksen lopputulos

Valmis sivu-/työpöytä.

Tämän näköinen siitä sitten tuli, alottelijan ensimmäisestä vaatimattomasta kokeilusta. Olen erittäin tyytyväinen pintaan, mutta värisävy on ehkä hiukan turhan hillitty ja tyylikäs PuuhaTarhan rempseyteen? PAITSI jos maalaisin tuon taustaseinän vihreäksi… Ja nuo seinäkorit valkoisiksi… Ja vielä… 😉 Tunnustan: minut on ”Frenchicoitu”!

Myönnettyjä kunnianosoituksia

Nämä maalit ovat minun lisäkseni hurmanneet ammattilaisia ja harrastelijoita ympäri maapallon, ja tuotteiden kysyntä on viidessä vuodessa kasvanut räjähdysmäisesti. Frenchic:ille on myös Briteissä juuri myönnetty korkein mahdollinen arvostuksenosoitus, jonka yritys voi saada: ”Queens Award”, eli itsensä kuningattaren myöntämä tunnustuspalkinto, innovatiivisuudesta! Sen osoituksena tuotteiden purkeissa tulee tästä eteenpäin näkymään yllä oleva merkki.

Mitä SINÄ ajattelet näistä maaleista?
Kiinnostaisiko sinua tutustua niihin lähemmin?

Olen erittäin mielissäni voidessani ilmoittaa,
että PuuhaTarhalle on
Euroopasta käsin myönnetty
näiden tuotteiden yksinmyyntioikeus
Porin kaupunkialueella!

Verkkokauppaa rakennan parastaikaa,
ja uskon sen aloittavan toimintansa
vielä ennen tämän kuun loppua.

Mutta jo ensi viikolla käyn keskiviikkona 13.5.2020 noutamassa alkuvarastollisen verran tuotteita Hämeenlinnan suunnalta tänne Poriin, ja samalla pystyn hankkimaan myös tarvittavat lisämäärät mitä tahansa Frenchic-tuotteita – sen mukaan paljonko olen vastaanottanut ennakkovarauksia!

Joten jos sinä haluat saada ulkokalusteesi upeaan kuntoon – helposti ja nopeasti työkennellen – vielä ennen kevään YO-juhlia (vaikkakin ehkä totuttua pienimuotoisempia) tai vaivaisten kuuden viikon kuluttua vietettävää juhannusta (Häh??? Joo-o!!!), niin ottaen huomioon tuon aiemmin mainitsemani Al Fresco-sarjan maalien kolmen viikon lopullisen kovettumisajan, asia kannattaa ottaa hoitoon nyt välittömästi.

Otan vastaan ennakkovarauksia
yhteydenottolomakkeen välityksellä,
klikkaa tätä linkkiä:

Jotta voisit tehdä ennakkovarauksen, tarvitset tietenkin tiedon siitä, mitä värisävyjä ja minkä kokoisia maalipurkkeja on tarjolla, ja mihin hintaan! Ne tiedot saat alla olevasta taulukosta. Toimi sitten näin:

1) Valitse taulukosta toivomasi sävy ja ilmoita värisävyn nimi ja maalipurkkien lukumäärä minulle yhteydenottolomakkeella.
2) Kerro myös vähän siitä, mitä aiot maalata (esim. ”kuusi korkeaselkäistä puutuolia”, ”terassin ruokapöytä kokoa 180 cm x 90 cm”, ”kaksi parveketuolia ja pyöreä pöytä jonka halkaisija on 50 cm” jne…).
3) Ilmoita nimesi ja puhelinnumerosi, niin saan sinuun yhteyden mikäli valitsemaasi värisävyä ei ole varastossa!

Maksun voit suorittaa joko PuuhaTarhan pankkitilille FI10 5700 8120 0678 68 (viitteeseen maininta ”Maali + sukunimesi”), tai toimituksen yhteydessä käteisellä.

Otan mukaani Hämeenlinnasta myös vähintään ennakkovarauksia vastaavan määrän sokerisaippuapulloja (500 ml:n tiivistepullosta tulee 18 litraa valmista pesuainetta; hinta 6€) ja pensseleitä (ovaali luonnonharjasta ja synteettistä ainetta oleva pensseli 50 mm, hinta 15,50 € / ”littana” synteettinen pensseli 50 mm, hinta 12€), joten tarpeesi niille voidaan sitten katsoa tilauksesi toimituksen yhteydessä.

Kuulostaako reilulta? Jos sinulla on mitä tahansa kysyttävää, voit ottaa yhteyden minuun tuon saman yhteydenottolomakkeen avulla. Laitan linkin lomakkeeseen vielä tähänkin. Toimitaan nyt toistaiseksi tällä tavalla, jotta saamme hankittua sinulle nuo kalkkimaalit ajoissa kesänviettoa varten. Muutaman viikon sisällä sitten avautuu varsinainen verkkokauppa maksutapavaihtoehtoineen yms.

PuuhaTarhan Putiikki,
joka kesän 2020 ajan toimii täältä PuuhaTarhasta käsin,
aloittelee siis toimintaansa jo ensi viikolla.


Tuotteita voi käydä ostamassa Porissa
jo ensi viikon perjantaista, eli 15.5.2020 lähtien.


Tarkemmat yhteystiedot ilmoitetaan lähipäivinä
erillisessä artikkelissa ja someilmoituksin!

(Huu! Nyt alkoikin pienellä puutarmarilla jännittävät ajat…
Apua! Osaanko minä yrittäjä ollakaan enää?
Iik, sanoi hiirulainen!)

Seuraa PuuhaTarhan uutisia somessa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *