Esikasvatus, osa 2

Neliosaisen artikkelisarjamme tässä osassa käsittelemme esikasvatusta varten tarjolla olevia kasvualustavaihtoehtoja, eli suomeksi sanottuna: erilaisia multia sekä uutuutena markkinoille rynninyttä kasvusammalta.

Sarjan ensimmäinen osa kertoi perusasioita kuten: mitä, missä ja milloin esikasvatetaan, ja miksi. Löydät sen tästä linkistä. Ensi viikolla taas tarkastelemme kasvivaloja: mitkä ovat tärkeimpiä valintakriteerejä, ja miten kasvivaloja käytetään.

Millaiseen multaan istutan?

Kylvömulta, taimimulta, kaktusmulta, istutusmulta… Miten näistä kaikista osaa valita oikean vaihtoehdon? Olet aikeissa kylvää siemeniä multaan, joten unohda istutusmulta, se ei ole tähän tarkoitukseen. Kaktusmullasta on hyötyä silloin jos olet jo kokenut siemenkylvöjen harrastaja, ja haluat tehdä oman multaseoksen. Kaktusmulta on varsin hiekkapitoista, ja toimii hyvänä perusmullan kuohkeuttajana.

Nimi pussin kyljessä ei kuitenkaan ole se tärkein asia. Jos olet vasta-alkaja, ja haluat kokeilla helpoiksi mainostettujen kasvien esikasvatusta kotona, voit hyvällä mielellä käyttää lähestulkoon mitä tahansa kylvö- ja taimimultana myytävää tuotetta. Jos kuitenkin olet aiemmin esikasvattanut jotakin, ja haluat siirtyä ehkä hieman vaativampiin kasveihin, kannattaa vilkaista tuoteselostetta!

Erilaisista turpeista:

Turvetta käytetään kaikissa multaseoksissa, sillä turpeet sitovat itseensä vettä. Täten esikasvattamasi siemenet eivät toivon mukaan pääse kuivumaan liikaa – mikä pysäyttäisi niiden kasvun.

Niin kutsuttu vaalea turve tarkoittaa vähän maatunutta, korkean kosteustason ylläpitävää turvelaatua. Vaaleaan turpeeseen muodostuu kuitenkin herkästi homesientä. Jos multasäkissä mainitaan pääraaka-aineena vaalea turve, olisi erittäin toivottavaa että mukana on myös tummaa turvetta tai – kaikkein mieluiten – markkinoille yleisemminkin saapunutta kasvusammalta, joka sekä kuohkeuttaa turpeen koostumusta, että aktiivisesti estää homesienten ja juuristotauteja aiheuttavien sienten kasvua! *)

Tumma turve on pidemmälle maatunutta. Se kestää myös pientä kuivahtamista, mutta tiivistyy littanaksi herkemmin kuin vaalea turve. Jos multaseoksessa on käytetty tummaa turvetta, on tärkeää että joukossa on myös paljon hiekkaa tai muuta kuohkeuttavaa ainesosaa. *)

*) Tietolähteenä toiminut Leena ja Heikki Luodon kirja ”Puutarhan Parhaaksi”, josta ilmestyy lähipäivinä kirja-arvostelu PuuhaTarhan blogissa.

Tarjolla olevia multia:

Kaikilla kotimaisilla valmistajilla taitaa olla kylvö- ja taimimulta -nimellä myytäviä säkkejä. Nämä kaikki ovat esikasvatukseen sopivia. Markkinoilla on useiden valmistajien tuotteita, joten suosikkikaupassasi myytävä multa saattaa olla yhtä hyvää kuin alla olevissa kuvissa näkyvät. Kerron kuitenkin näistä kolmesta tuotteesta lähemmin, jotta sinulla olisi vähän ”kättä pidempää”, kun vertailet eri tuotteita keskenään. (Kuvien lähteenä ollut kunkin valmistajan kotisivut)

Biolanin kylvö- ja taimimulta on hienojakoista luomumultaa. Sen raaka-aineina on käytetty kompostoidun kananlannan ja vaalean turpeen lisäksi:

 • rahkasammalta (lisää mullan ilmavuutta ja estää mm. homesienten kasvua)
 • hiekkaa (lisää ilmavuutta)
 • Gliocladium-hyötymikrobeja (suojaavat juuria taudeilta, ja edistävät siten niiden tasaista kasvua)
 • Mykorritsa-sienijuurta (elää symbioosissa kasvin juurten kanssa, ja auttaa niitä imemään itseensä vettä ja ravinteita)
 • kalkkikivijauhetta (käytetään pH-arvon säätelyssä)

Tämän mullan johtokyky on: 30 mS/m **)

Kekkilän kylvö- ja taimimulta on myös luomumultaa. Raaka-aineina on käytetty turvetta ja hiekkaa, sekä karkeaa ja hienoa hietaa. Tämän lisäksi multaan on sekoitettu:

 • kalkkikivijauhetta (käytetään pH-arvon säätelyssä)
 • Kekkilän omaa luomulannoitesekoitetta (jossa typpeä,fosforia ja kaliumia suhteessa 5-1-5, ssekä hivenravinteita)
 • Kekkilän omaa Juurivoima-humusyhdistettä (jonka sisältöä ei kerrota)

Tämän mullan johtokyky on: 18 mS/m **)

Ainakin Kekkilä myy (myös!) erikseen kylvömultaa ja taimimultaa. Silloin pelkkä kylvömulta sisältää enemmän hiekkaa ja vähemmän lannotteita kuin taimimulta. Kasvien siemenethän eivät tarvitse ollenkaan lannotteita, sillä siemen on itsessään eräänlainen piknik-kori, joka sisältää kaiken tarvittavan ravinnon – siihen asti, kun ensimmäinen juuri on kehittynyt ja kasville kasvanut ensimmäiset pikkuruiset ”sirkkalehdet.”

Tämän jälkeen kasvi alkaa ottaa ravinteita ympäristöstään, ja silloin yksinkertaiseen kylvömultaan kylvetyt siemenet tulee siirtää ravinteikkaampaan taimimultaan. Oma mielipiteeni on, että tämä prosessi lienee alottelijalle turhan monivaiheinen paitsi jos kylvät vain vähän siemeniä, ja kiinnostuneena jaksat seurata läheltä niiden kehittymistä kuin äiti lapsiansa… Muussa tapauksessa erillinen kylvömulta jääköön ammattiviljelijöille, ja ehkä kotikasvatuksessa erityisen vaativille siemenkasvatuksille.

Green Care valmistaa myös luomumultaa; tuotetta jota myydään nimellä taimimulta, mutta joka on tarkoitettu myös siemenkylvöihin. Raaka-aineina on käytetty:

 • useita erilaisia turvelaatuja (eroavat toisistaan esim. kosteudenpidätuskyvyn, tiivistymisen ja homesienten vastustuskyvyn suhteen)
 • luonnonkompostiseosta (kananlantaa, turvetta ja puunkuorta)
 • savista, hienoa hiekkaa
 • hiivauutetta
 • Basillus sp:ta (Lysinibacillus sphaericus -basillia, jota käytetään mm. luonnonmukaisessa tuhohyönteisten torjunnassa)
 • kalkkikivijauhetta (käytetään pH-arvon säätelyssä)

Tämän mullan johtokyky on: 30 mS/m **)

**) Johtokyky tarkoittaa sitä, kuinka väkeviä ovat mullan sisältämän nesteen ravinteet. Mitä suurempi luku, sitä väkevämpää neste on. Leena ja Heikki Luodon kirjoittaman ”Puutarhan Parhaaksi” -kirjan mukaan esikasvatuksessa käytettävässä mullassa turvallinen johtokyvyn arvo on 20-30 mS/m. Tämän ylittävän arvon multa saattaa olla liian vahvaa pikkuruisille taimille, aiheuttaen niiden kuolemista.

PuuhaTarhan valinta:

Summa summarum, eli lopputulos kaikesta mitä itse olen lähipäivinä lukenut, on tämä: Jos olisin aikeissa esikasvattaa kesäkukkia ja kasviksia vain itseäni ja perhettäni varten, valitsisin todennäköisesti tällä kertaa ( ! ) Green Caren taimimullan. Perusteluni on seuraava:

Se on ylläolevista ainoa, jossa on käytetty useaa eri turvelaatua – ja toivon mukaan tuo prosessiin mukaan niiden kaikkien parhaat puolet. Se sisältää myös puunkuorta, joka kuohkeuttaa multaseosta, sekä savensekaista hiekkaa, jonka kuvittelen pidättävän kosteutta sopivassa määrin. Seokseen lisätyt hyötymikrobit saavat myös mielenkiintoni heräämään.

Koska kuitenkin nyt haluan myös lukijoitteni puolesta testata erilaisia kasvualustoja, olen päättänyt ostaa pienen säkin kaikkia ylläolevia kolmea tuotetta. Tämän lisäksi aion kokeilla siementen kasvattamista pelkässä kasvusammaleessa, sekä Biolanin pienoiskasvihuonetta ja sen mukana myytäviä sammalnappeja.

Kovin mielelläni haluaisin myös testata jonkinlaista vesiviljelyvaihtoehtoa siemenkasvatuksessa, mutta nähtäväksi jää, riittääkö aikani sen asian toteuttamiseen… Noh, toivossa on hyvä elää…

Lopuksi vielä mainitsen, että jo kahteen otteeseen tässä artikkelissa mainitsemassani kirjassa ”Puutarhan Parhaaksi” suositellaan myös oman multaseoksen tekemistä vähintään kahdesta erilaisesta kylvöihin tai taimikasvatukseen tarkoitetusta tuotteesta.

Silloin kannattaa valita sellaiset tuotteet, joissa on ”sekä vaaleaa että tummaa turvetta ja hiekkaa. Lisää mukaan myös kasvusammalta. Näin saat kuohkean, mutta vettä pidättävän seoksen.” (Lainaus suoraan kirjasta)

That’s all folks!

Seuraavassa TiistaiTallenne -puutarhaohjelmassamme (3.3.2020) aloitamme siemenkylvöt täällä PuuhaTarhassa. Tule mukaan katsojaksi, ellet vielä ole ehtinyt ilmoittautua. Tämä artikkelihan julkaistaan perjantaina 28.2.2020, ja ennakkotiedoista poiketen ( 😉 ) tänään ei olekaan karkauspäivä, se onkin vasta huomenna lauantaina!!! Hämmästyttävää… Näin ollen sinulla kuitenkin on vielä noin vuorokausi aikaa toimia, jotta ehtisit tilata puutarhaohjelmamme koko loppuvuodeksi 2020 -täysin ilmaiseksi. Lue lisää asiasta täältä!

Seuraa PuuhaTarhan uutisia somessa

2 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *