Ampiaisten alaheimo erakkoampiaiset:
Eumeninae (lat.)
Solitära getingar (ruots.)
Potter wasps (engl.)
Otsikkokuvassa esiintyy (kyllä esiintyy; etsi rauhassa…) rauhaarakastava kaveri, joka asuu PuuhaTarhassamme. Hän on nimeltään Erkki Erakkoampiainen. Ainakin kunnes toisin todistetaan… Nyt on nimittäin niin, että Suomessa asustelee tismalleen kahden sorttisia ampiaisia: yhdyskunta- ja erakkoampiaisia. Nimet kertovat eron. Ja tämä meidän Erkkimme on mielestäni erakkosorttia, se viihtyy paremmin yksin kuin ryhmässä. (Muistuttaako ketään tuntemaasi henkilöä?)
Ötökkätieto.fi -sivuston mukaan erakkoampiaiset jäävät usein vaille huomiota, eikä niitä tunnisteta kovin helposti. (Tuleeko joku mieleesi?) ”Tavalliset” ampiaiset pesivät yhdyskuntina, sen sijaan erakkoampiaisten pesät ovat yksittäin. Ampiaisyhdyskunnasta talvehtii vain kuningatar, mutta erakkoampiaiset talvehtivat toukkana tai kotelona. Keväällä liikkeellä olevat ampiaiset vierailevat kukissa, koska tarvitsevat sokeripitoista ravintoa tuottaakseen jälkeläisiä. Samalla ne auttavat kukkien pölyttymisessä. Ampiaiset ja erakkoampiaiset eivät tuota hunajaa.
Mutta hämmästyttävää on se, miten monia erilaisia erakkoja Suomesta löytyy; on niityillä viihtyviä, hirsirakennuksia suosivia ja aikaisin keväällä aktivoituvia sortteja. Itse asiassa niitä on paljon enemmän kuin yhdyskunnissa pesiviä, Wikipedia listaa niitä peräti seuraavat 29 eri lajia…
Erakkoampiaislajit Suomessa

- kaivuriampiainen Discoelius dufourii
- kiiltokoloampiainen Ancistrocerus antilope
- niittykoloampiainen Ancistrocerus claripennis
- etelänkoloampiainen Ancistrocerus gazella
- äkämäkoloampiainen Ancistrocerus ichneumonideus
- kevätkoloampiainen Ancistrocerus nigricornis
- törmäkoloampiainen Ancistrocerus oviventris
- seinäkoloampiainen Ancistrocerus parietinus
- kirjokoloampiainen Ancistrocerus parietum
- pohjankoloampiainen Ancistrocerus scoticus
- tummakoloampiainen Ancistrocerus trifasciatus
- hirsiseinäampiainen Euodynerus notatus
- takkuseinäampiainen Euodynerus quadrifasciatus
- korsiampiainen Gymnomerus laevipes
- pikkutörmäampiainen Odynerus melanocephalus
- keltatörmäampiainen Odynerus spinipes
- kalvastörmäampiainen Odynerus reniformis
- kirjopikkuampiainen Stenodynerus dentisquama
- rusopikkuampiainen Stenodynerus picticrus
- hirsisorjoampiainen Symmorphus allobrogus
- pohjansorjoampiainen Symmorphus angustatus
- pikkusorjoampiainen Symmorphus bifasciatus
- silosorjoampiainen Symmorphus connexus
- kirjosorjoampiainen Symmorphus crassicornis
- ruokosorjoampiainen Symmorphus fuscipes
- täpläsorjoampiainen Symmorphus gracilis
- isosorjoampiainen Symmorphus murarius
- kangasmuurariampiainen Eumenes coarctatus
- karvamuurariampiainen Eumenes coronatus
- niittymuurariampiainen Eumenes pedunculatus
Erkki Erakkoampiaisen tuntomerkit

Mitä lajia pikku Erkki sitten näistä on? Toden sanoakseni: ei hajuakaan! Tunnistaminen on maallikolle vaikeaa, mutta sitä se on myös asiantuntijallekin – mikä mielestäni hieman kyseenalaistaa niiden lajittelun tarpeen… Toiveeni on kuitenkin, että jos olen erehtynyt Erkin suhteen ihan totaalisesti, niin joku asiantuntija laittaa minulle siitä tiedon tuonne kommentteihin! Siis jos kyseessä onkin vain tavallinen huonekärpänen, tai mutakylvyssä käynyt punatulkku, tai jotain vastaavaa…
Parhaat vinkit juuri Erkin tunnistamiseen esittelen nyt kuitenkin valokuvista. Tässä artikkelissa näkemäsi kuvat olen ottanut vaatimattoman tablettitietokoneen kameralla useita vuosia sitten, ja olen pahoillani niiden heikosta laadusta. Kuvista näkee kuitenkin suurin piirtein vartalon muodon, värin, silmien ja tuntosarvien ulkonäön, sekä sen miltä Erkin pesäkolo näyttää.




Erakkoampiaisen pesä
Yllä olevissa kuvissa on Erkin kotikolo pienessä rinteessä talomme lähellä. Aamuauringon paistaessa, ja lämpötilan tuntuessa miellyttävältä Erkki kaivautuu maapesästään ulos, lukee Aamun Sanomat kukkulallaan, ja lähtee sitten päivän hommiin.
Töiden jälkeen iltasella se tulee takaisin kololleen. Sillä on naapureinaan kymmenisen lajitoveria, jotka kaikki asuvat omissa koloissaan noin puolen metrin säteellä Erkin kodista. Mutta sadepäivän sattuessa kohdalle yksikään niistä ei lähde töihin. Viettävät varmaan kivan päivän kotosalla, takkatulen loisteessa, hyvän kirjan parissa…
Apua tunnistamiseen
Jos itse kaipaat tunnistusapua oman pihasi tai puutarhasi ampiaisille, niin kokeile alla mainittuja sivustoja. Kolmantena mainittu Laji.fi on vasta rakenteilla oleva, mutta aina askeleen eteenpäin ottaessaan suorastaan tajunnanräjäyttävän upea projekti, josta vastaa Suomen Lajitietokeskus. Pyrkimyksenä on kerätä ja yhdistää kaikki suomalainen lajitieto (alkaen bakteereista ja viruksista, ja päätyen mm. erilaisten sienien ja sammalten kautta esim. kaloihin, lintuihin, nisäkkäisiin ym. eläimiin) yhtenäiseksi ja avoimeksi kokonaisuudeksi.
Ovatko liikkumatta paikallaan surraavat erakkoampiaiset sinulle tuttu näky; asuuko sinun pihallasi Erkki? Vai oletko ehkä itse “Oman Elämäsi Erkki?” Kerro juttusi kommenteissa!
Seuraa PuuhaTarhan uutisia somessa