Buckeye Belle

”Belleni” tarina on vähän surkuhupaisa. Nähdessäni tämän pionin paikallisessa taimistossa heinäkuussa 2014, panin ensimmäiseksi merkille sen poikkeuksellisen tummanpunaisen värisävyn, mikä teki minuun suuren vaikutuksen. Luulin nimen tarkoittavan kierosilmäistä kaunotarta, ja se oli niin persoonallista, että tunsin olevani pakotettu viemään sen kotiin!

Kaikki ei ollut ihan kunnossa…

Jätin sen joksikin aikaa ruukkuunsa odottamaan istutusta, ja kun myöhemmin aioin ryhtyä toimiin, huomasin sen olevan vähän huonossa kunnossa. Jotkin osat varresta olivat alkaneet mädäntyä, ja ruukussakin taisi olla vähän hometta? Pelkäsin kierosilmäisen ihastukseni kärsivän jostain kasvitaudista ja tartuttavan muutkin pionit! Niinpä se joutui jäämään karanteeniin seuraavan talven ajaksi. 

Keväällä se kuitenkin lähti kasvuun ihan normaalin oloisesti, ja taisin jopa ilosta ymmyrkäisenä – vastoin nykyistä, parempaa tietoani – myös istuttaa sen perennapenkkiini saman tien silloin keväällä/alkukesästä. Ja siellä se on pärjännyt, keräillyt voimia ja pusertanut esiin ensin yhden tai kaksi, sitten jopa kolme kukkaa. Ja meidän pihassamme se on ensimmäinen pionilajike, mikä ennätyskuumana kesänä 2018 tuotti peräti siemeniä – tai ainakin jonkinlaisia siemenkotia! Aloittelevana pionistina olin asiasta niin hämmästynyt, ettei mielessäni edes käväissyt ajatus niiden talteenotosta… 

Kukinnan eri vaiheita

Ainiin muuten: on käynyt ilmi ettei ”Buckeye” sittenkään tarkoita kierosilmäistä, vaan se on yleisnimitys Ohion osavaltiosta kotoisin oleville henkilöille… Niinpä hehkuva sulottareni olekaan kierosilmäinen kaunotar vaan: ”Kaunotar Ohiosta!” 

Perustiedot

Buckeye Belleni kukkii hyvissä ajoin ennen kiinanpioneita; samaan aikaan keltapäivänliljojen kanssa, joten nämä kaksi luovat vahvoilla, näyttävillä väreillään varsinaista säpinää alkukesän perennapenkkiin kun ovat niin lähekkäin istutettuna. Bellen virallinen kukinta-aika lieneekin KA (keskikauden alkuvaihe). Korkeudessa se jää ainakin vielä naapureitansa kiinanpioneja matalammaksi, noin 70 senttiin. Erityisesti nuppuvaiheessa ja kukinnan alussa sen väri on äärimmäisen tumma punainen, mutta vanhetessaan sävy on muuttunut hehkuvamman kirkkaaksi. Kaikissa vaiheissa terälehdet kuitenkin taittavat valoa samettimaisen pehmeästi.

Belle-rukkani elämän alkupuoli ei ole ollut kovin hääppöinen, mutta toivon että se kaiken tuon kokeneena – ja siitä selvinneenä – on sisuuntunut niin paljon, että tästä lähtien ottaa ilon irti elämästä täysin rinnoin!  Ja kunhan se saa jatkaa vahvistumistaan tuolla samalla paikalla kenenkään häiritsemättä seuraavat 50 vuotta, niin eiköhän hänestä varsinainen Madame vielä kehity!

Lisätietoja hybridi-pioneista löydät Suomen Pionistit ry:n sivuilta tästä linkistä.

Seuraa PuuhaTarhan uutisia somessa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *